Ebben a tikkasztó nyári hőségben sokszor nem szeretünk a forró kávégép mellé állni, és inkább egy frissítő hideg italra vágyunk. Ennek ma már semmi akadálya, hiszen a hidegáztatásos, vagy hideg csepegtetett technológiával készült cold brew kávéhoz még csak vizet sem kell forralnunk. Az eljárás lényege, hogy a kávéőrleményt 10-12 órán át áztatjuk hideg, szűrt vízben, (vagy apró cseppenként folyamatosan adagoljuk hozzá), így sokkal lágyabb, selymesebb, ízhatást érhetünk el, mint a forró kivonatolás esetén. Az így készített kávéban kevésbé érvényesülnek az intenzív savak, és egészen új aromák hozhatóak ki a kávénkból. A különbség legfőbb oka, hogy az extrakció nem nagy nyomás alatt, magas hőmérsékleten történik. Az eltérő feltételeknek köszönhetően megváltoznak az ízekért felelős kémiai összetevők oldódási tulajdonságai, emiatt egészen más arányban kerülnek végül a poharunkba.

Ha meg szeretnénk kóstolni a cold brew kávét, több lehetőség közül is választhatunk. Ha azonnali és kényelmes felfrissülésre vágyunk, ellátogathatunk egy speciality kávézóba, ahol ilyen ínyencségekkel is szolgálnak. Ha épp rohanásban vagyunk és nincs időnk beülni egy kávéra, akkor számos helyen már palackozott formában is magunkhoz vehetjük az életmentő koffeinadagunkat.

De gondolkodhatunk kreatívabb és egyben pénztárca kímélőbb megoldásban is, hiszen szerencsére otthoni cold brew eszközökben is egyre szélesebb a kínálat. Ha már kicsit rutinosabb home baristák vagyunk, akkor biztosan akad a konyhaszekrényben egy őrlő, egy digitális barista mérleg, és egy szűrőkancsó is. Ezekre lesz még szükségünk, de máskor is jól jöhetnek, ha kávékészítésre kerül a sor. Így most már semmi akadálya, hogy saját magunknak készítsük el a hűsítő italt. A lehetőségek tárháza végtelen, bátran kísérletezzünk többféle kávéval, arra viszont figyeljünk, hogy elsősorban világosabb, azon belül is filter pörkölésű változatok közül válogassunk.

Neked milyen a kedvenc cold brew kávéd?