A tavalyi évben óriási megtiszteltetés érte a magyar kávékultúrát, hiszen szép fővárosunkban, Budapesten került megrendezésre a SCAE (Specialty Coffee Association of Europe) által szervezett World of Coffee szakkiállítás. Természetesen mi is kilátogattunk a rangos eseményre, ahol sok-sok újdonsággal gyarapodott kávéval kapcsolatos tudásunk. Ezen felbuzdulva elhatároztuk, hogy a következőn is ott szeretnénk lenni. Az idei évben Amsterdamban került megrendezésre a WOC, amin szintén részt vettünk, és amiről szeretnénk Veletek megosztani egy élménybeszámolót.

A helyszín a város szélén elhelyezkedő RAI Amsterdam konferencia – és kiállítási központ volt. A rendezvény közönség számára nyitott része június 21-23 között került meghirdetésre, ám a szakmai képzések, előadások az egész hét folyamán zajlottak. Mi a második nap délutánján érkeztünk meg repülővel. A reptérről gyorsvasúttal egyenesen a helyszínre siettünk, hogy zárásig még körbe tudjunk nézni.

Az eseményre szinte az egész világról érkeztek kávétermelő országok kávészövetségei, zöldkávé kereskedők, pörkölő, kávégép és őrlő gyártók, alternatív kávékészítéssel foglalkozó cégek, illetve helyi kávézók és kávéval foglalkozó vállalkozások.

Egyik első állomásunk a Hondurasi Kávészövetség standja volt, ahol a főbb hondurasi termőterületek kávéit kóstolhattuk meg. Ezt követően két kávéscsészéket kiállító porcelángyár szebbnél – szebb portékáit csodálhattuk meg. Ami a legérdekesebb volt ezek közül, az a hőre színváltó cupping csésze, amiről már ránézésre azonnal látszik, hogy a benne lévő ital hány fokos.

A rendezvény ideje alatt több helyen lehetőség volt cupping-on résztvenni. Voltak kifejezetten erre a célra kialakított cupping room-ok, de nagyon sok standnál is szerveztek cupping sorozatokat. A nap végén mi is becsatlakoztunk egy picit a kóstolgatásba és nagyszerű „ízélményekkel” gazdagodtunk.

Mivel még egyikünk sem járt sem Hollandiában, sem Amsterdamban, ezért a hűvös és szeles idő ellenére nyakunkba vettük a várost és bementünk a belvárosba szétnézni. A rögtönzött városnézés után vásároltunk még egy kis vacsorának valót, majd pedig metróval a város másik szélén lévő szállásunkra utaztunk. Nagyon érdekes volt, hogy a nap még este 11 körül se ment le.

Másnap reggeli után azonnal indultunk és az új nap szintén sok-sok meglepetést tartogatott a számunkra, ekkor már több standon megálltunk és elbeszélgettünk a kiállítókkal. Elsőként Guatemalai Kávészövetség standjánál álltunk meg, amely szerintem az egyik legjobb kávétermelő Dél-Amerikában. A szövetség munkatársai nagyon szívélyesek voltak, és lehetővé tették a számunkra a kóstolást (cupping). Az is nagy élmény volt a számunkra, hogy élőben nézhettük a Barista Világbajnokságot (WBC). A megtisztelő címet ezúttal első ízben egy hölgy nyerte el, Lengyelországból.

A kiállítók sora között rengeteg kávépörkölő – gyártó vállalat képviseltette magát igen szerteágazó és impozáns kínálattal a legkisebb „home” berendezéstől kezdve egészen a nagyobb, ipari méretű jószágokig. Mivel mi is rá vagyunk kattanva a pörkölőkre, hiszen szeretnénk vásárolni egyet a közeljövőben, ezeknél a standoknál jó sok időt eltöltöttünk és ígéretes ajánlatokkal a zsebünkben távoztunk.

A WOC hangulathoz az is hozzátartozik, hogy a kiállítók rendkívül közvetlenek, bárkivel jóízűen el lehet beszélgetni, holott előtte sohasem láttuk egymást. A kávé iránti szenvedély igazán össze tudja hozni az embereket. Nagyon tetszett az a hozzáállás, hogy amikor megmondtuk, kik vagyunk és hogy egyelőre még nem ipari méretekben gondolkodunk, nem fagyott arcukra a mosoly, hogy na hagyjuk őket békén, épp ellenkezőleg: teljesen belelkesültek, hogy ennyire komolyan vesszük a dolgot. Az egyik tisztítószereket és vízkőtlenítőket forgalmazó cég standjánál például egy szlovák lánnyal csevegtünk hosszasan kávéról, történelemről, nyelvekről, majd kedvesen ellátott minket egy hatalmas csomag termékmintával. De egy kávégép-forgalmazással foglalkozó holland cégnél is emlékezetes élményeket szereztünk: egy nagyon jófej olasz származású hölgy szórakoztatott minket szakmai és kevésbé szakmai, de annál izgalmasabb történeteivel. És kaptunk tőle egy hatalmas zacskó iszonyúan finom kávét. Jó hamar el is fogyott itthon. Láttunk egy innovatív japán pörkölőt is, ahol szintén nagyon lelkesek voltak a kiállítók, külön a mi kedvünkért elindították a pörkölést, csomót meséltek a működéséről, majd szintén megajándékoztak egy adag különleges Geisha mintával.

Így végül élményekkel, prospektusokkal és termékmintákkal felpakolva, kissé fáradtan de jókedvűen indultunk a reptérre. Gyorsan elrepült ez a két nap.

A hangulatot nehéz így visszaadni, de ízelítőül készítettünk Nektek egy rövid kis videót az eseményen készült fotókból. Fogadjátok szeretettel!