A ma emberének természetes, hogy beül egy kávézóba és szinte bármilyen kávét megkóstolhat, sőt manapság akár már otthon is készíthetünk kávézó minőségű italokat. De hogyan is lett a kávé a mindennapok része? Elgondolkodtatok azon, hogy a világban mennyi országban foglalkoznak kávétermeléssel? Tudjátok, hogy Hollandia milyen szerepet játszott ebben? Most induló cikksorozatunkban minden hónapban szeretnénk bemutatni egy – egy kávétermelő országot. De mielőtt eláruljuk, hogy melyik ország lesz az első, a március kávétermelő országa, szeretnénk dióhéjban megismertetni veletek a kávé elterjedésének történetét.

A kávé felfedezésével kapcsolatban sok-sok legenda terjeng, a legvalószínűbb azonban, hogy a kávé az abesszíniai Kaffából indult világhódító útjára. Később a kávé Abesszíniából(ma Etiópia) eljutott az arab világba, ahol ekkor már kereskedelmi céllal termelték a kávét. Arábiából a kávét tevekaravánok szállították a Földközi–tenger nagy kikötőibe, és innen szállították a fő fogyasztó piacokra Európába és az Oszmán Birodalomba. A törököknek már 1550-ben volt kávékultúrájuk, így az oda érkező nyugat-európaiak Konstantinápolyban ismerkedhettek meg először a kávéivással. Mivel nagyon ízlett nekik a különleges ital, ezért elvitték saját hazájukba is.Az európai kontinensen először Velencében terjedt el a kávéivás kultúrája, itt nyílt 1624-ben Európa egyik első kávéháza La Bottega del Caffé néven. Később elterjedt az egész kontinensen, a gyarmatosítók által eljutott a tengeren túlra is.

A kávé világban való elterjedésének egyik legfőbb oka gazdasági kérdésekben rejlik. Kezdetben – ahogy már említettem – csak és kizárólag az arab világban termeltek kávét. Ez azonban már nem volt elegendő, mert egyre nehezebb volt a kávét ilyen mennyiségben előállítani és szállítani. Ezen kívül rendkívül drága volt, a végén már arannyal kellett fizetni érte. Ekkor felmerült az ötlet, hogy saját gyarmatokon kellene kávét termeszteni. Ehhez szükség volt a kávénövény szakszerű botanikájának és termelési körülményeinek megismerésére, amelyben több tudós is segítséget nyújtott. Itt jönnek a képbe hollandok, ugyanis ők voltak az elsők, akik kávépalántát szereztek, amit Ceylon szigetén (ma Srí Lanka) kezdtek el termeszteni, majd később Indiában és az indonéz szigetvilágban is létesítettek ültetvényeket. A kezdeti sikertelenség után a legelső kávészállítmány a 18. század elején érkezett Amsterdamba. Ezzel Hollandia is bekapcsolódott a kávépiacokért folyó versenybe, végül le is körözte Arábiát.

A franciák, a hollandokhoz hasonlóan szintén nehezen tudtak már arannyal fizetni a kávéért, ezért ők is saját gyarmatokon terveztek termelni, a palántát pedig az amsterdami polgármestertől kapták ajándékba. Első ültetvényük 1715-ben a mai Réunion szigetén létesült. 1723-ban Gabriel de Clieu kávépalántákat vitt magával, amelyet Martinique szigetén ültetett el, ezzel alapozta meg a mai jelentős közép-amerikai kávétermelő országok jövőjét. A kávé terjedése itt azonban nem állt meg, hanem eljutottak a dél-amerikai francia gyarmatokra is, majd pedig Brazíliába és egyéb országokba is.