Burundi Kelet-Afrika egyik legkisebb állama, és nem is gondolnánk, hogy ez az apró ország a 31. legnagyobb kávétermelő a világon (~0,5% piaci részesedéssel és kb. 200 ezer zsák összterméssel), azoban a kicsi mennyiség ellenére kiváló minőségű kávék jönnek innen. Mielőtt azonban felfedeznénk a legkülönlegesebb kávékat, előtte ismerkedjünk meg egy kicsit ezzel az országgal.

Területe mindössze 27 830 km2, lakossága pedig körülbelül 11 millió főt tesz ki. Államformája köztársaság, fővárosa Gitega, amely az ország közepén helyezkedik el, és 60 km-re fekszik az ország legnagyobb városától Bujumburától (Bujumbura volt a régi főváros). Északról Ruanda, keletről és délről Tanzánia, nyugatról pedig a Kongói Demokratikus Köztársaság határolja. A déli határszakaszán és a nyugti határszakasz jelentős részén a Tanganyika-tó határolja. Közigazgatásilag 17 tartomány alkatja, hivatalos nyelve a francia és a kirundi, de emellett beszélik még a szuahéli nyelvet is. Etnika öszzetétele: 85% hutu, 14% tuszi és 1% pigmeusok.

A térség őslakói a pigmeusok közé tartozó twa nép volt, őket váltották fel a bantu (hutu) törzsek. A 17. századtól független királyság volt, de eredete bizonytalan és csak legendák maradtak róla. Az első európai felfedezők és misszionáriusok a 19. század közepén érkeztek meg, de ennek ellenére az első expediciók csak 1899-ben indultak meg. Ekkor ugyanis a németek Burundit Német Kelet-Afrika részévé nyilvánították. Az első világháború alatt a Belga Kongóban állomásozó hadsereg egységei megszállták Burundit, amit 1923-ban a Népszövetség végleg Belgiumnak adományozott. A belgák hatalma 1962-ig tartott, ekkor az ország elnyerte teljes függetlenségét.

Ekkor Burundi viharokkal teli időszaknak nézett elébe. Mivel a gyarmati időszakban a belgák kivételeztek a tuszikkal, ezért a megnövekedett hatalmuknak köszönhetően a függetlenedés után a tuszi származású IV. Mwambutsa lett az uralkodó. A király hiába osztotta el arányosan a hatalmi pozíciókat a hutukn és a tuszik között ennek ellenére 1965-ben meggyilkolták a hutu miniszterelnököt, amely felkeléseket robbantott ki. A gyenge demokratikus intézményeknek köszönhatően 1966-ban megdőlt a király hatalma, majd pedig egy katonai diktatúra került hatalomra. Ezután egy sor katonai diktátor és választott elnök követte egymás, amelyek közül egyesek merénylet vagy balest áldozatai lettek, míg mások hatalmát puccsal döntötték meg. Ezek az áldatlan állapotok a 2001-es megállapodásig tartottak, amelynek értelmében a hatalmon a hutuk és a tuszik is részesednek.

A kávétermeszés kezdete Burundiban az 1930-as évekig nyúlik vissza, ekkor hozták be az országba az első növényeket. Burundiban a kávétermesztés meghatározó szerepet tölt be a mezőgazdaságban, amely több százezer ember megélhetését biztosítja, akik jellemzően kis, családi farmokon gazdálkodnak. A burundi termesztők kávéja nagyon egyedi és különleges. Mivel a földművesek bevétele nagyon alacsony, ezért a fő problémát az okozza nekik, hogy termeljenek e nagyobb mennyiségű kávét vagy sem. A befektetett munka és bevételek ugyanis sokszor nincsenek arányban egymással. A bizonytalan politikai körülmények is hosszú évtizedekre megnehezítették a kiváló minőségű kávé termesztését, azoban az utobbi években indultak olyan projektek, amelyeknek az volt a fő célja, hogy segítsék a kistermelőket abban, hogy minél jobb minőségű kávét állítsanak elő. Ilyen volt például a Long Miles Coffee Project, de ezek mellett a kormányzat is sokat tett a kávé jávításáért, létrehoztak három olyan labort, amlynek feladata a beküldött minták megvizsgálása és minőségének javítása.

Az ország földrajzi és időjárási viszonyai kiváló feltételeket biztosítanak a kávé termesztéséhez, pédául a megfelelő tengerszint feletti magasság, a bőséges csapadék, jó talajviszonyok. Az itt termesztett kávék majdndem egészét az Arabika teszi ki, csak az alacsonyabb területeken találkozhatunk Robusztával. Az Arabika változatok közül elsősorban a Bourbon a jellemző, de előfordul még Jackson és Mibirizi is. Az egyik lekiemelkedőbb régió az ország északi részén található Kayanza régió, az innen származó kávék jellemzően kiváló minőségűek. Az alábbi térkép a legfontosabb kávétermesztő régiókat jelöli.

A szüret februárban kezdődik és egész júniusig eltart. Ebben az időszakban az egész családot hadba fogják, mert a betakarítás rendkívül nehéz és koncentrációt igénylő feladat. Ahhoz ugyanis, hogy különlegesen finom kávé készülhessen, minden esetben kézzel kell elvégezni a kávégyümölcsök szüretelését. Szigorúan csak a megfelelően érett, piros bogyókat szabad leszedni, ha egy cserjén marad még éretlen kávé, akkor később kell visszatérni. Ezt követően a termelők az otthonaikban ismét kézzel alaposan kiválogatják a még meg nem érett és sérült szemeket a jók közül. Ha egy bizonyos adag összegyűlt, akkor gyalog elviszik a termést a legközelebbi mosóállomásra, amely általában néhány kilométerre található. Elérve a mosóállomásig ismét leválogatják a szemeket, hogy biztosan ne legyen közöttük éretlen, túlérett vagy sérült szem. Ezután átmossák a bogyókat, ilyenkor az éretlen és sérült szemek feljönnek a víz felszínére. A legvégén lemérik a szemeket és kapnak egy papírt arról, hogy mennyi kávét adtak le.

Ezután kezdődik a kávék nedves feldolgozása, mivel a betakarított termést kizárólag így fermentálják. Burundi hegyvidékes tájain körülbelül 160 mosóállomás található. A folyamat a hántolással kezdődik, melynek során a gyümölcshúst eltávolítják a kávébabokról, csak ehhez a folyamathoz használnak gépet. Ezután a babokat 8-18 órán keresztül erjesztik egy hatalmas kádban, majd a kávé egy második erjesztő tartályba kerül át. Ezt nevezik dupla erjesztésű mosott feldolgozásnak, amely különleges gyümölcsös és citrusos ízeket kölcsönöz a kávénak. A folyamat legvégén következik a szárítás, ilyenkor a kávét nagy felületű szárítóasztalokon szétterítik, és megfelelő mértékűre szárítják. Végül szertnék néhány sort írni a kávéhibákról, amelyek kihívásokat jelentenek Burundiban. Az egyik a túlerjesztés, amely sokat ronthat a minőségen, ezt elsőrorban a cupping során lehet kiszűrni, de már a zöld kávé külső színe is árulkodik a defektekről. Egy másik nagy probléma még a burgonyadefektus, amely sajnos igen gyakran támadja meg a cserjéket. Ezt a jelenséget egy baktérium okozza, amely miatt a kávészemeknek olyan illatuk és ízük lesz, mint a nyers krumplinak.

Egy tökéletes burundi eszpresszó krémes állagú, édeskés, van benne egy kis citrusosság, de egyáltalán nem savas.

Kostóltatok már Burundi kávét?