Gondolkodtatok már rajta, hogy a csészénkben gőzölgő forró kávé valójában miből áll pontosan?  Ha modern refraktométerrel megvizsgálnánk az elkészített kávénk összetételét, akkor eredményként azt kapnánk, hogy a szárazanyagtartalma mindössze 2% körüli, a fennmaradó rész 98%-a pedig VÍZ. Sokszor képesek vagyunk megvásárolni a legkülönlegesebb prémium kávét, kilónként akár több tízezer forintértért, beszerzünk csúcskategóriás őrlőket és kávégépeket, amelyek beállításával rengeteget kísérletezünk, folyamatosan fejlesztjük a kávékészítési technikánkat, hogy egyre jobbak és jobbak legyünk…a végén pedig simán átugrunk a legfontosabb tényezőn és egyszerű csapvízből készítjük el a kávénkat. Vagyis minden befektetett energiánkat és pénzünket arra használjuk fel, hogy annak az aprócska, bár igen lényeges 2%-nak a minőségét tökéletesítsük, de a fennmaradó 98%-kal nem foglalkozunk.

Ez elég különös, nem igaz?

A nem megfelelő összetételű víz használatával csodás ízektől fosztjuk meg magunkat akkor is, ha egyébként minden más tényezőre maximálisan odafigyelünk. Bármilyen kávékészítési technológiát alkalmazunk, a vízminőség javításával radikális változást érhetünk el.

Volt szerencsénk részt venni egy szervezett cuppingon (kávékóstolás), ahol ugyanazt a kávét teljesen azonos paraméterekkel készítették el, egyetlen dologban különbözött a két ital: az egyik csapvízzel készült, a másik pedig speciálisan kávékészítésre szánt szűrt vízzel. A különbség elképesztő volt… ha nem látjuk a saját szemünkkel, nem hittük volna el, hogy ugyanarról a kávéról van szó.

Hogyan lehetséges ez?

A kávé ízét és aromáját meghatározó vegyületek éppúgy vízoldható molekulák, mint a vízben természetesen megtalálható ásványi anyagok. És bár a víz elég hatékony oldószerként viselkedik, van egy maximális mennyiség, amit adott hőmérsékleten befogadni képes, és ha ezt elértük, akkor kiakasztja a „Megtelt” táblát. Adott tehát egy limitált férőhelyes rendezvény, amin a VIP vendégeké az elsőbbség, a többiek csak a fennmaradó helyeket foglalhatják el. Ezért ha igazán finom kávét szeretnénk készíteni, akkor a kávékészítéshez használt víz ásványianyag-tartalmát és összetételét optimális értékre kell beállítanunk. Szándékosan használtam az optimális szót, mivel a teljesen „üres” víz sem jó, hiszen akkor meg átesünk a ló túloldalára és olyan kellemetlen ízű anyagokat is kioldunk a kávéból, amire már nincs szükségünk; illetve az sem mindegy, hogy milyen ásványi anyagokról van szó.

Oké, felejtsük el a csapvizet… de akkor milyen vizet érdemes használni?

1. Alacsony karbonátkeménység

Ha a vizet magában isszuk, a magasabb karbonáttartalom kellemesebb ízt ad az italunknak, a kávékészítés szempontjából azonban az egészen lágy víz (2-4 nk körüli) az optimális. A víz kálciumtartalmát tehát általában csökkentenünk kell.

2. Megnövelt magnéziumtartalom

A magnézium selymes ízt kölcsönöz a víznek és kiegyenlíti a benne lévő ásványi anyagok arányát. Segít a kávé különleges íz-és illatanyagainak felszabadításában, így sokkal gazdagabb aromájú italt készíthetünk.

Legyen tehát kevesebb a kálcium, több a magnézium. Mire kell még ezen kívül odafigyelni?

A kávé ízromlását elsősorban a vízbe kerülő gázok (pl klór) és nehézfémek (pl. vas, mangán, ólom, réz) magas koncentrációja okozza. A klórt a vízművek előszeretettel használja fertőtlenítőként, a vas és egyéb fémek pedig a talajból, illetve a korrodált csőrendszerből kioldódással kerülhetnek bele a vízbe.

A megfelelő vízhez többféleképpen is hozzájuthatunk

  • A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ha vásárolunk egy egyszerű víztisztító kancsót, amely az otthoni kávékészítés igényeinek megfelelő lehet. Olyat érdemes választani, ami nem csak szűri a vizet, hanem magnéziummal is dúsítja. Ha rendszeres ásványvízfogyasztók vagyunk, érdemes lehet elgondolkodni rajta, hogy a sok palack és cipekedés helyett akár teljesen át is térjünk erre a költségkímélőbb és környezettudatosabb megoldásra. Magát a kancsót elég egyszer megvásárolni, utána csak a szűrőbetétet kell időnként cserélni.
  • Mindezen előnyök ellenére dönthetünk az ásványvízvásárlás mellett is, de arra oda kell figyelnünk, hogy a kávénkhoz kifejezetten alacsony oldott ásványianyag-tartalmú vizet válasszunk.

  • Ha nagyon megszállottak vagyunk, akkor magunknak is elkészíthetjük az ideális összetételű vizet egy receptúra alapján desztillált vízből, szódabikarbónából, és keserűsóból.
  • Illetve, ha még komolyabbak a szándékaink és nagyobb igénybevétellel számolunk, beszerezhetünk egy háztartási vízkezelő rendszert, amely közvetlenül a csaptelep elé kerül beépítésre, így a csapból már eleve kávékészítésre alkalmas vizet nyerhetünk. Ez valamivel nagyobb beruházás, mint mondjuk egy vízszűrő kancsó, de elég hamar visszahozza az árát.

Láthatjuk tehát, hogy többféle lehetőség is rendelkezésünkre áll, hogy szándékainknak és pénztárcánknak megfelelő megoldást találjunk a kávé elkészítéséhez szükséges jó minőségű víz biztosítására. Bármelyik megoldás mellett döntünk is végül, mindenképpen csak nyerhetünk vele, hiszen egy komoly lépést tettünk afelé, hogy még káprázatosabb ízekkel kényeztessük magunkat és szeretteinket, amikor elkortyoljuk a kávénkat.

Ti melyik lehetőséget választanátok? Esetleg próbáltátok már valamelyiket? Mik a tapasztalataitok?