Ha képzeletbeli utazásunkat Jáváról északkelet irányba folytatjuk, akkor eljutunk Indonézia legérdekesebb alakú szigetére, a hat tartományból álló Celebeszre (Sulawesi), amely Indonézia harmadik legnagyobb szigete. Területe mintegy 174 600 km2, népessége pedig 18,5 millió fő. Nyugatról Borneó, északról a Fülöp-szigetek, keletről Maluku és Észak-Maluku, délről pedig Timor és Flores határolja.

Az indonéz termőterületek közül itt található a legtöbb arabika cserje, amelyet kevés savasság, tömör textúra illetve grépfrútos, bogyós gyömölcsös, mogyorós és fűszeres ízvilág jellemez. Az össz termés 95%-át az arabika kávé teszi ki, a maradék 5%-ot pedig a robuszta adja, amelyet gyakorlatilag csak helyi fogyasztásra termesztenek. A Celebeszen előállított kávé 2%-kal járul hozzá az országos mennyiséghez, amely körülbelül 7000 t jó minőségű arabikát jelent évente. A vasban gazdag talajon elsősorban Typicát, S 795-öt és Jember változatokat termesztenek, magasan a tengerszint felett. Az alábbi térképen láthatjátok a sziget legjobb kávétermelő régióit.

Ugyan a legtöbb farmer csak kisebb földterületeken gazdálkodik, ennek ellenére japán szakértők segítségével évről – évre folyamatosan javítják a termény minőségét, amely jó lehetőséget kínál importőröknek és gazdáknak egyaránt. A kávékereskedők számára előnyös ez a rendszer, mert megbízható forrásból kiváló minőségű zöldkávét vásárolhatnak,azonban a gazdák számára is remek alternatívát biztosít az együttműködés, hiszen így drágábban tudják értékesíteni portékájukat, illetve hosszú távon jövedelmezővé és fenntarthatóvá tudják tenni birtokaikat. Bár a földbirtokosok jelentős része még mindig a Giling Basah eljárást használaja a kávé feldolgozására, ennek ellenére az importőrök magas minőségi elvárásai miatt egyre többen térnek át a mosott feldolgozásra. A speciality kávékultúra egyre nagyobb érdeklődét mutat a szigeten lévő kiváló termőterületek iránt, a jövőben tehát mindenképpen érdemes lesz odafigyelni a celebeszi arabika kávékra.