Nagy örömünkre idén is ellátogathattunk A Kávé Napjára!

A szeptember 30-án immáron 7. alkalommal megrendezésre kerülő rendezvénynek ezúttal az Akvárium Klub adott otthont. A fiatalosan pezsgő, egyedi atmoszférájú helyszín már tavasszal, a KávéBár Bazáron is bizonyította, hogy tökéletes terep egy ilyesfajta gasztronómiai fesztivál lebonyolítására, sőt szinte még szűkösnek is bizonyult, akkora volt az érdeklődés.

Az esemény gondolata a Kávé Világnapjának apropójából született meg a főszervező, Szuna Noémi fejében. Manapság, amikor már tényleg mindennek van világnapja (személyes kedvencem aCsempéssz cukkinit a szomszédod ajtaja elé” Világnap, amit augusztus 8-án ünnepelhetnek az erre ellenállhatatlan késztetést érzők), nyilvánvaló, hogy a sokunk által rajongásig szeretett kávé is megérdemel egy ünepnapot. Úgy tűnik viszont, hogy az ünneplés szándékát tekintve nagyobb volt az egység a nemzetek között, mint a konkrét időpontot illetően, utóbbi ugyanis elég rendes szórást mutat szerte a nagyvilágban. A kávé nagyhatalomnak számító Brazíliában május 24-én ünneplik a jeles napot, Peruban augusztus 22-én, de Costa Ricán például mozgó ünnep lett belőle: szeptember második péntekén tartják a Kávé Napját. Néhány kivételtől eltekintve azért az országok többsége, köztük az USA, a legtöbb európai ország, így hazánk is szeptember 29-én tartja saját kávéünnepét. De hogy mégis legyen valamiféle egység a sokszínűségben, Nemzetközi Kávészövetség hivatalosan október 1-ét jelölte ki a Kávé Világnapjának. Akárhogyan is, egy biztos: mi kávérajongók nem habozunk kihasználni minden lehetséges alkalmat, amikor legkedvesebb szenvedélyünknek, a kávézásnak hódolhatunk. 🙂

A szikrázó őszi napsütésben útnak indultunk tehát a belváros felé, hogy feltérképezzük a legfrissebb kávés trendeket, és nem utolsósorban csodás ízélményekkel gazdagodhassunk. A szervezők ezúttal is kitettek magukért: érdekes előadásokkal, izgalmas barista versennyel és finomnál finomabb kávékülönlegességekkel készültek. Rögön az előtérben a But first:coffee standja fogadott bennünket, ahol hamar el is csábultunk egy jó kis filterkávéra.

Etióp és Kenyai kávét lehetett kóstolni. Nekem az etióp kávé a szívem csücske, és ezúttal sem kellett csalódnom benne. 🙂 A kávén kívül igényesen elkészített egyedi eszközöket kínáltak, de a vállalkozó szelleműek akár csinos kis cserepes kávécserjét is vásárolhattak náluk.

Szintén az előtérben kapott helyet a Csokizóna, akik nem kifejezetten kávéval foglalkoznak, mindenféle prémium ínyencségek, teák, kávék, üdítők, édességek közül lehetett válogatni náluk. Mi a zöldteájukat kóstoltuk meg itthon, nagyon kellemes, lágy íze volt. A Caffé Vergnano standjánál elsősorban hagyományosabb, olaszos pörkölésű kávékat kínáltak.

Az Impresso Coffee Lab régóta foglalkozik kávégép forgalmazással és szervízeléssel, viszont nemrég a kávépörkölés világába is bekacsintottak, nem is akármilyen eredménnyel. Ami nekem külön tetszett, hogy „kávé-előfizetés” is rendelhető náluk, illetve tanácsadást is tartanak kávézók, vendéglátóhelyek számára.

Ezután a nagyterembe léptünk, ahol a vidám, színes forgatagban elvegyülve azonnal csodás illatok csapták meg az orrunkat. A színpadon az egész nap folyamán előadások követték egymást – illetve itt zajlott délután a Barista Gambling verseny is – körben pedig főként hazai pörkölők és kávézók standjai kínálták a jobbnál jobb kávékat. Sajnos az első előadásról kicsit lecsúsztunk, ugyanis a korai kelés és indulás nem igazán akart összejönni az előző napi éjszakába nyúló lagziélményeink miatt. Főleg, hogy itthon még kávét sem nagyon mertünk inni a reggelihez, tartalékolva a napi „koffein limitünket” az új ízekre. ☺

Nemrég nyílt egy nagyon helyes kis kávézó a Hold utcai Piacon, ami a By Beans névre hallgat. Egy kifejezetten izgalmas ízvilágot képviselő újhullámos svéd pörkölővel, Per Nordbyval dolgoznak együtt. A sokak által csak „hipster pörkölőként” emlegetett úriemberrel indult az előadások sora, aki –mint később kiderült számunkra-betegsége miatt személyesen mégsem tudott jelen lenni, helyette Skype bejelentkezéssel kárpótolta a budapestieket. A bemutatott kávéival pedig minden bizonnyal sokakat elkápráztatott.

A By Beans standja kiegészült még a Soda Folkkal. Itt különleges ízű szénsavas üdítőket kóstolhattunk, amelyeket egy angol kisvállalkozás készít Coloradoi receptúra alapján. A hagyományosabb ízek mellett, mint a meggy, a narancs és a tonik, megjelentek szokatlanabb ízvilágú italok is, mint például a Cream Soda (a kedvecem ☺ ), vagy a vérbeli amerikai ánizsos-juharszirupos változat. Ha felkeresitek a By Beans csapatát a Hold utcai Piacon, zseniális kávékoktélokat is készítenek belőlük.

A Steamhouse Coffee képviseletében Lonkai Márton tartott érdekes előadást a 90+ kategóriájú (Outstanding Speciality) kávékról. A kávékat összetett szempontrendszer alapján szakértők pontozzák egy 1-100 – ig terjedő skálán. 80 pont felett beszélhetünk speciality minősítésű kávékról, a 90 pont felettiek pedig már valódi kuriózumnak számítanak. Nyilván az árkategóriájuk is ezt tükrözi: 83.000 Ft/kg volt a legdrágább, amit most elhoztak nekünk a rendezvényre.

Szerencsére nem csak elméletben foglalkoztunk velük, hanem 4 félét meg is kóstolhattunk a görög csúcskávék közül. (Yummi 🙂 ) A TAF márkanév mögött álló Taloumis család a 80-as évek óta foglalkozik kávéval, és mára 24 farmmal, illetve termőterülettel állnak közvetlen kapcsolatban, többnek maguk is a tulajdonosai. A termelőkkel való közvetlen kapcsolat gyümölcsöző együttműködést tesz lehetővé, amivel mindenki jól jár, hiszen a közvetítők kihagyásával egyenesen a farmerhez kerül a vételár, így az valóban biztosítja a családja megélhetését, illetve farm folyamatos fejlesztését is elősegíti. Ennek köszönhetően kerülhetnek ilyen fantasztikus ízek a csészéinkbe.

A Casino Mocca csapata is kitett magáért. A But first:Coffee-hoz hasonlóan ők is Etióp és Kenyai filterkávékkal készültek, és bár említettem, hogy nagy kedvenceim az etióp kávék, itt mégis a kenyai vitte a pálmát kellemes, már-már gyümölcsteára hajazó lágy ízével. Na azért a másik sem volt kutya 🙂

A Lucky Cap nem mással, mint a 2018-as Bányai kávéval debütált, amely iránt -cseppet sem meglepő módon- igen komoly volt az érdeklődés. A pultjuk előtt terjedelmes sor kígyózott. Mi persze nem bírtunk a kíváncsiságunkkal és már korábban, amint lehetséges volt, beszereztünk egy adagot a Ténylegben. Ennek ellenére itt sem hagytuk ki, és többedszerre is határozottan kijelenthető, hogy igencsak jól sikerült.

Ha a pompás kávé nem lett volna elég, készültek még egy meglepetéssel: egy kifejezetten erre az alkalomra készült ízelítőt láthattunk abból a várhatóan jövőre képernyőre kerülő dokumentumfilmből, amely a Bányai-sztorit meséli el a két főszereplő újrakezdési történetén keresztül. A látottak alapján rendkívül izgalmasnak ígérkezik, reméljük mielőbb elkészül. Az előzetes után Lévay Balázs és Tóth Sándor mesélt kicsit a film ötletéről és koncepciójáról.

A délután egyik fénypontja a Barista Gambling volt, amit a hagyományos barista megmérettetésekhez képest megbolondítottak egy csavarral, így a felkészültség mellett a szerencse is szerepet kapott a versenyben. A paramétereket ugyanis – mint például a felhasználandó kávét, eszközt, vagy az őrlemény finomságát – kockadobással döntötték el. A játékos küzdelemből végül a zsűri egybehangzó véleménye alapján Hanus Zoltán került ki győztesként, akinek ezúton is szeretettel gratulálunk!

Mi a „sokadik utolsó” , kihagyhatatlan kóstoló után lassan hazafelé vettük az irányt. Az ízeket így képernyőn keresztül nem tudjuk eljuttatni Hozzád, de reméljük ennek ellenére, (vagy talán éppen emiatt) kedvet kaptál hozzá, hogy jövőre bekukkants a Kávé Napjára.

Te melyik kávét kóstolnád meg először?