Kenya egy kelet – afrikai ország, amely az Egyenlítő mentén fekszik, összterülete 569 140 km2. Északról Etiópia, keletről Szomália, délről Tanzánia, nyugatról Uganda, délkeletről pedig az Indiai – óceán határolja.Lakóinak száma nagyjából 41 millió fő, ezzel a világranglistán a 29. helyet foglalja el, népsűrűsége 78 fő/km2. Fővárosa Nairobi, amely az ország déli részén található és egyben a legfontosabb ipari, gazdasági és kultúrális központ.Lakossága közel felét a Bantuk (kikujuk, luhják, kambák) teszik ki, de mellettük élnek még Nilóták (luók, kalenzsinek, maszaik, szamburuk), illetve arabok, indiaiak és európaiak. Kenyában 69 nyelvet beszélnek, azonban hivatalos nyelve a szuahéli és az angol. Közigazgatásilag 8 tartományból áll: Középső tartomány, Parti tartomány, Keleti tartomány, Nairobi tartomány, Északkeleti tartomány, Nyanza tartomány, Hasadékvölgy taromány, Nyugati tartomány.

Az európaiak közül először a portugálok jutottak el Kelet-Afrikába a mai Kenya területére, ugyanis 1498-ban Vasco de Gama Indiába tartó utázása során kikötött a tengerparti Mombasában. Utazásának célja az volt, hogy kialakítja az Indiából Európába tartó vegyes (szárazföldi és tengeri) kereskedelmi útvonalat. Ebben a vegyes rendszerben tengeri útvonalként használták a Vörös tengert vagy a Perzsa-öblöt, a szárazföldön pedig tevekaravánokkal szállították az árut a földközi-tengeri kikötőkbe. Kenyában portugál uralom hivatalosan 1505-ben kezdődőtt és a tengerparti sávra korlátozodott, melynek központja Mombasa volt. Céljuk a kereskedelmi utak biztosítása volt. A portugál hegemónia a 17. században hanyatlani kezdett először az arab jelenlét, majd pedig a brit, német és holland behatolás miatt.

A kávétermesztés Kenyában nem olyan régen az 1900-as években kezdődőtt el, ugyanis brit és egyéb európai származású farmerek telepedtek le (nagyjából 30000 ember). Kenya jelenleg a 22. legnagyobb kávétermelő ország (0,5 % piaci részesedéssel), azonban kiváló minőségű kávék kerülnek ki innen. A Kenyában lévő alumíniumban és vasban gazdag vörösagyagos talajon komplex, bogyós gyümölcsös ízjegyekkel rendelkező kávék teremnek, amely elsősorban a nedves feldolgozási eljárásnak köszönhető. A farmerek többsége kistermelő, akik nagyjából 10-15 hektáros földterületeken gazdálkodnak, ők adják az éves össztermés (~65000 t) 55%-át. A kistermelők jellemzően termelőszövetkezetekbe tömörülnek és szüret idején ott adják le a termést. A kávéket többnyire nedvesen dolgozzák fel, csupán a helyi fogysztásra szánt termést dolgozzák fel száraz eljárással. A mosott eljárás részleteiről ITT tudhattok meg többet.

Kenyában arabika változatokat találunk a legfontosabb az amerikai Scott Laboratories által nemesített SL28 és SL34, azonban termesztenek még K7, Ruiru és Batian változatokat is. Az SL28 etióp származású és a jellegzetes kenyai ízvilággal rendelkezik, az SL34 pedig jó szárazságtűrő és magas hozamú. Az alábbi képen a legfontosabb kenyai termőterületeket láthatjuk, illetve az egyes régiók összterméshez való hozzájárulását. A szüret fő szezonja október és december között van, azonban áprilistől juniusig is van egy kisebb, második betakarítási időszak.