Panama Közép-Amerika legdélebben fekvő országa, nyugatról Costa Ricával, keletről Kolumbiával határos, északról a Karib-tenger, délről pedig a Csendes-óceán határolja. Összterülete nagyjából 78000 km2, lakóinak száma körülbelül 3,8 millió fő fő, ezzel a világranglistán a 135. helyet foglalja el, népsűrűsége 42 fő/km2. Fővárosa Panamaváros, amely az ország középső részén helyezkedik el. Államformája elnöki köztársaság, a közigazgatás 9 tartományból és 1 autonóm területből áll. A spanyolok érkezése előtt több tucatnyi indián törzs élt Panamában, mostanra mindössze 7 fő csoport maradt fenn: kuna, a guaymi, a bribri, teribe, az emberá, a wounaan és a bokotá. Nevének eredetéről több különböző elmélet létezik, a legelterjedtebbek szerint az őslakó indiánok nyelvén a szó jelentése „halbőség” vagy „lepkebőség”, de az is lehet, hogy a panama fáról kapta a nevét, amely egyébként 1969 óta az ország nemzeti fája, illetve van egy olyan elképzelés is, amely szerint a guna indián nyelvű panna mai vagy panabá kifejezésből ered, amelynek jelentése „távolabb” vagy „nagyon messze”.

Panamában a feltételek kiválóan alkalmasak zöld kávé termesztéséhez. A bőséges csapadék, a tápanyagokban gazdag talaj és a megfelelő tengerszint feletti magasság mind hozzájárul ahhoz, hogy kiváló minőségű kávék teremjenek. A panamai kávék általában édesek és kiegyensúlyozottak, de léteznek gyümölcsös és virágos ízvilággal rendelkező kávék is. Panama a kis kávétermelők közé tartozik, a 36. legnagyobb kávétermelő a világon (~0,08% piaci részesedéssel), ahol szinte csak arabika változatok találhatók (Caturra, Catuai, Typica, Mundo Novo, Geisha). Az utóbbi évek összes termésátlaga körülbelül 110 000 db 60 kg-os zsák volt. A kávétermesztés központja Panamában Chiriquí tartományban található, ahol főként Caturrát és Typicát termesztenek. A tartomány kávétermesztés szempontjából két jelentős régióra osztható: Boqete és Barú vulkán környéke, de ezek mellett jelentős még Renacimiento tartomány is.

Ezekben a tartományokban termelik az ország legérdekesebb és legjobb minőségű speciality kávéit, és egyben ezek a régiók Panama mezőgazdasági központja. Boqete Panama legrégebbi és legismertebb kávétermesztő régiója, ahol a hűvös, ködös klíma nagymértékben hozzájárul a kiváló minőségű kávék előállításához.

Ez a termőterület széles spektrumú ízjegyekkel rendelkezik a kakaóstól a gyümölcsösön át a savasig. A Barú vulkán Panama legmagasabb pontja 3475 m tengerszint feletti magasságával, ezért a legmagasabban fekvő ültetvények itt találhatóak. Az itt termelt kávé a tápanyagokban gazdag talajnak köszönhetően rendkívül különleges ízvilággal rendelkezik. Az alábbi térképen a legfontosabb kávétermesztő régiók láthatóak.

Az ültetvényeket nagyrészt családi vállalkozások üzemeltetik, ezért a legtöbb farm kis és középmeretű (~10-20 hektár). A kiváló minőségű kávék ellenére Panama mindig is lemaradt a környező országokhoz képest, ami sajnos a rossz marketingnek és reklámnak volt köszönhető. 1996-ban néhány termelő létrehozta a Speciality Coffee Association of Panama (SCAP) szervezetet, amelynek legfőbb célja a panamai kávé népszerűségének javítása volt. Munkájuknak köszönhetően az ország jó hírnevet szerzett a speciality kávé piacán.

Panamában a szüret december elejétől márciusig is elhúzódhat. Az ország jó minőségű feldolgozóállomásokkal és fejlett infrastruktúrával rendelkezik. A kávék feldolgozására a mosott és száraz eljárást is alkalmazzák, de ezek mellett van egy speciális helyi feldolgozási technológia a wine(boros) eljárás.